Otok Pag jedan od najvećih Jadranskih otoka: sa 285 km 2 peti po veličini, a sa 270 km razvedene obale otok je s najduljom obalnom linijom na Jadranu, prepunom zaljeva, uvalica, rtova i plaža. Najveću, Pašku uvalu zaokružuje 27 km šljunčanih plaža. Pag je jedinstven po vegetacijskom habitatu u kojemu stabla gotovo da i nema. Pag najveće carstvo kamenjara na Jadranu ispresijecano dugim suhozidima, u kojemu raste tanka trava, nisko aromatično bilje, kadulja i smilje. Upravo to aromatično bilje je osnova u prehrani paških ovaca na kamenjaru, i ono daje poseban okus poznatom paškom siru.

Cijeli otok dobio je ime po Gradu Pagu, koji je nastao u 15. stoljeću kao plansko utvrđeni grad, koji pri obilasku pruža poseban osjećaj. Na Pagu se još može vidjeti proizvodnja soli starim postupkom isušivanja u manjim glinenastim bazenima u koje se uvodi more (soline). Grad Pag je i grad rukotvorina poznate paške čipke koja se njeguje kroz stoljeća, svaka je zaseban unikat, a taj spori i naporni ručni rad živi i danas na uličicama starog grada. Pag pruža neobične oblike, divlju egzotiku, pitome oaze, planinarske staze i plitke zaljeve čiji bi obilazak trajao i nekoliko dana. Putovanja sjevernom stranom otoka preporučljiva su samo u ljetnim sezonama, a tada odjednom van vreve i u posebnom svijetu kamena i mora, svakomu tko ima imalo pionirsko-istraživačkog u sebi, mogu biti poseban, nezaboravan doživljaj.

Na jugu Paga u prekrasnoj prirodnoj uvali smjestila se Povljana. Okrenuta prema zapadu, svakom gostu omogučava uživanje u ljepotama mediteranskog podneblja, a mnogobrojne plaže pružaju mogućnost nezaboravnog odmora. Ovdje se Dalmacija i Kvarnerski otoci dotiću u kristalno bistrom moru uz nizove otočkog krša i borove šume. Povljana je naseljena još u davna vremena. Pokraj same plaže postoji crkvica Svetog Nikole iz X. stoljeća, a 2 km dalje, u vodom bogatom polju nalazi se crkvica Svetog Martina iz XIV. stoljeća.

U blizini mjesta, pokraj samog mora, ljekovito blato idealno je za liječenje reumatskih tegoba, a sportski rekreativci uživati će u morskom i slatkovodnom ribolovu na jezeru “Veliko blato”, planinarenju na jednoj od obližnjih stijena, igranju tenisa, odbojke, boćanju, biciklizmu, ili jedreći i surfajući kada zapuhne maestral sa zapadnog horizonta. Gurmani će pronaći zadovoljstvo u plodovima netaknute prirode, nadaleko poznatom paškom siru i janjetini zaslađenoj bijelim Povljanskim “Gegićem” Povljana je mjesto obiteljskog odmora, gdje će svatko pronaći plažu po svojem ukusu te mnoštvo različitih sadržaja sa svom potrebnom infrastrukturom (sportski sadržaji, ambulanta, apoteka, pošta. marketi, restorani)